Friday, November 23, 2007

Τι είναι αυτό που το λένε . . .


Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ευτυχία δώρο των θεών. Ο σύγχρονος άνθρωπος τη θεωρεί δικαίωμα. Είναι όμως σίγουρα μια έννοια που έχει εμφανώς αλλάξει μέσα στον χρόνο.
Τι είναι, λοιπόν, η ευτυχία; Έχει την ίδια έννοια για όλους τους ανθρώπους; Και πού βρίσκεται; Στο χρήμα; Στην προσωπική επιτυχία; Στις απολαύσεις; Σε αυτό που έχουμε ή σε αυτό που είμαστε; Μήπως κατέληξε να γίνει εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου.
H ευτυχία σήμερα συνδέεται με κατοχή πραγμάτων. Με την ένταση, μια ένταση όμως στην οποία οι άνθρωποι δεν δίνονται ολοκληρωτικά, αλλά μόνο με ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Άμεση συνέπεια αυτού, είναι ότι έχουν περικοπεί τα φόντα του ανθρώπου, οι δυνάμεις του να επιχειρήσει οτιδήποτε ενέχει τον κίνδυνο της αποτυχίας.
H ευτυχία είναι μια υποχρέωση σήμερα, όπως το να είσαι σε καλή υγεία, να μην καπνίζεις, να μην κάνεις έρωτα χωρίς προφυλακτικό, να μην οδηγείς χωρίς ζώνη ασφαλείας.
Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς, κατά τον Αριστοτέλη. Ή θα βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Φτάνει να ξέρεις πως θα τη βγάλεις (Κομφούκιος), ή θα βρίσκεται στην απόκτηση της γνώσης, σύμφωνα με τον 'Εντγκαρ Άλαν Πόε. Μια ζωή όμως γεμάτη ευτυχία, κανείς δεν θα την άντεχε (Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω).

Ίσως πάλι ευτυχία να είναι ένα ζευγάρι καλοσχηματισμένα βυζιά να κουνιούνται μπροστά στα θολωμένα ματάκια σου, και ο φέρων οργανισμός τους να σε βομβαρδίζει με βογκητά ηδονής και πρόστυχα βρομόλογα, να μαλακώνει η ψυχή και να λυτρώνεται ο μαλάκας.

Ποιός ξέρει ? ? ?


3 comments:

Anonymous said...

Η ευτυχία για μένα είναι φευγαλέα. Διαρκεί μόλις μία στιγμή. Και χάνεται. Και την αναζητάς ξανά και ξανά. Άπιαστη. Γιατί, όντως, αν ήτανε μόνιμη κατάσταση, θα μας κούραζε. Για τον κάθε άνθρωπο η ευτυχία βρίσκεται και σε κάτι διαφορετικό. Άλλος την αναζητά και την βιώνει στα χρήματα, άλλος στα υλικά αγαθά, άλλος στην αναγνώριση και τον θαυμασμό των άλλων, άλλος σε ένα χαμόγελο, σε μια αγκαλιά. Για μένα η ευτυχία βρίσκεται σε πολύ μικρά πράγματα. Μικρά για τους άλλους ίσως. Μεγάλα και δυνατά για μένα. Γυρνώντας σήμερα στο σπίτι αντίκρυσα ένα φεγγάρι τεράστιο. Μαγεύτηκα. Τα βήματά μου φωτίζονταν από το φεγγάρι. Κοίταξα ψηλά στον ουρανό και χαμογέλασα. Και αυτό για μένα είναι ευτυχία.

Εύχομαι ο καθένας μας να καταφέρει ανακαλύψει την πηγή της δικής του προσωπικής ευτυχίας. Και ακόμα περισσότερο εύχομαι να την βιώσει ξανά και ξανά στην ζωή του.

Anonymous said...

Και έρχομαι να συμπληρώσω ότι το παραπάνω σχόλιο είναι δικό μου. Πάντα ξεχνάω να βάλω το όνομά μου.

Ιωάννα

Anonymous said...

I most certainly believe that people may not know what constitutes true happiness.
Happiness is not what you see or what you have in your life.Happiness means that someone reaches every single emotional state of his/her life and feels complete in any sense!!!

Happiness is to know that you spend your life crying,laughing, being alone, being with someone , hurt someone or feel that you got hurt sometimes, make love to or even f***k someone!(excuse my language)
when you learn to appreciate every single experience and when you look back to your choices and life experience and knowing that if you had a chance you would have done all over again!
Then you have reach true happiness!

Remember that happiness is not what you don't have, happiness is what you have already!!!

One day your whole life will flash before your own eyes please make sure that it will be worth watching it!!!

Finding happiness is like finding yourself.

With respect
Theodora